SELFCONSTRUCTED HOUSING UNITS

Alcantarilla, 2004

+++

The site is located close to an industrial estate, where the service installations are not yet installed and where the planning regulations are not very flexible.

 

The developers – all in their thirties and friends- substituted the lack of budget with their own physical work and enthusiasm. To take advantage of this situation, the project was resolved in such a way that the proprietors could get involved in the building process and in so doing lower the costs.

 

The plan was to build houses that were special, but necessarily similar, and at the same time personalized. The condition of the surrounding made us focus the attention on the inside as there were no views, so we decided to play with the light and the inner space.

 

We put our efforts into exploring the style of a traditional two storey terraced house and to demonstrate that it is possible to take this style further. The orderly structure, nevertheless, creates interior volumes that increase the spaciousness of the houses. The extremely large glass frontage characterizes the lounge as a public space.

 

The balconies have been constructed at a height to hide the nearby industrial estate from view, but allow views of the mountains above. The basement is not just a garage but also doubles up as a multiple-use space.

+++

Design Credits:


Architecture and interior design by CLAVEL ARQUITECTOS


Partners in Charge: Manuel Clavel Rojo / Luis Clavel Sainz

Team: David Hernández Conesa

Photography: David Frutos (BISimages)

+++