NEW DREXCO

Murcia 2019

The project’s main idea revolves around the concept of X-crossing a buried treasure over Murcia city’s map. On the one hand, we introduce the X letter in the word dreXco and, on the other hand, the concept of a treasure, as the new Gran Via dreXco is. We use the X letter in order to create an outstanding brand concept that can have a powerful effect on the exterior and interior space design of this coffee-bar and restaurant.

The design, based on mirror and wood materials, stems from a big lighting X on the façade. This X is extruded towards the interior and configurates an uneven wooden ceiling that makes the best of the existing space’s great clearance. The lighting strips, the materials’ reflections and the different textures contribute to “hiding” that X letter all throughout the restaurant: the krion-made façade is formed by a combination of individual pyramids whose joints form multiple X letters and one of them is back-lit across the material, thus creating a great sign facing San Esteban public space; the ceiling lighting strips finally converge at another lighting X letter in the middle of a 5 meters rhombuses-patterned golden-mirror wall, and this X sign achieves being perceived from the exterior thanks to the large glass windows and access; the X-pyramid-shaped pattern of the metallic sheets that are used as cladding for one of the coffee-bar’s walls and for its main counter’s front part; the back-lit die-cast metallic ceiling that forms a continuous X-patterned grid, under the mezzanine, which is expanded throughout the space thanks to the wall and pillars’ bronze mirror finish;  the cone-shaped and middle-X-shaped lighting over the counter; the edge-lit sign at the access…

All this magical double-height space, rich in reflections and wood, is crowned by a cloud formed by transparent lights-shaped bubbles from which hanging plants sprout. The cloud creates a vegetal and luminous ceiling that merges with the elegant atmosphere of the space, helping in the achievement of that warm and cosy nature that the coffee-bar needs.

+++

Design Credits:

Architecture and interior design by CLAVEL ARQUITECTOS


Partners in Charge: Manuel Clavel Rojo / Luis Clavel Sainz

Team: Cristina Jódar Pérez, David Hernández Conesa
 

Photography: David Frutos (BISimages)