MARINA LAS SALINAS

San Pedro del Pinatar, 2002

+++

 

The seaport is situated in the middle of the Salinas of San Pedro Regional Park, and to build in such a sensitive environment requires an initial respectful attitude. Thus, the buildings are carefully placed on the plot, with a maximum height of seven metres, giving a feeling of levity. As we approach the seaport, the wooden covering with its strong horizontal component makes us perceive it more as a horizon rather than a real building. The paving, the light pergolas and the landscaping enhance the perception of a natural area and the presence of the regional park can be felt in the whole project.

 

In the project we positioned all of the buildings parallel to the docks, establishing a pedestrian area between both elements, and this can be used for commercial activities, restaurant terraces or for just taking a stroll. Between the eastern dock buildings and the present road we included a car park, easily accessible from the road, and opening on to the pedestrian areas.

 

The project included the construction of two hundred and forty berths of different lengths and on shore, apart from the specific services related to the port such as offices, port authorities and storage rooms, there are also areas for additional services: cafes, restaurants, naval suppliers, small shops, etc. The line of the buildings on the southern dock ends with a two-floor structure designed for a restaurant, with views over the marina as well as the La Llana beach. The design is based on basic modules of 10 x 5 m which are then doubled up to become a two storey structure.

+++

Design Credits:


Architecture and interior design by CLAVEL ARQUITECTOS


Partners in Charge: Manuel Clavel Rojo / Luis Clavel Sainz

Photography: David Frutos (BISimages)

+++