CORVERA 729 HOUSING UNITS 

& GOLF COURSE

Corvera, 2004

+++

 

Near the capital of Murcia, located in the foothills of the natural park “Sierra de Carrascoy”, the urbanization "Corvera Golf & Country Club" is integrated into an 18-hole, par 72 golf course designed by Jose María Olazábal-IGD.

The part of the urbanization over which Clavel Architects has designed distributes in nine plots 729 flats in 6 blocks of five floors of height, a total of 186 flats, and the rest of 543 flats in blocks of three floors of height of terrace-house type.

Similar to a golf course the interior urbanization of the plots is organized as a continuous landscape with internal streets, pedestrian paths, green zones and parking spaces with greened pergolas.

Due to the big number of required housing, it has been essential to avoid the repetitive monotony of similar houses practiced in so many major urbanizations. With a dispersed distribution that always adapts to the particularities of the site, a great diversity of views has been achieved: both from the houses themselves that count of multiple angles of view directly or between the building to the golf course and the green areas and also with respect to the community spaces of the urbanization and the facades of housing.

The strategy for the design of the building has been to modulate the building mass in form of a set of volumes of different sizes. In case of the lower blocks, the first two floors are L-shaped and all are retracted with respect to the lower one, giving space for terraces in each dwelling.

In order to facilitate construction and correspondingly its cost the housing blocks only consist of the option of two different modules varying as previously described in each floor. Between each two modules there is a vertical communication unit with staircase, elevator and elements of the community installation.

By a set of symmetry copies in two axes of the housing modules and different types of the central unit of vertical communication, it has been possible to create blocks with a volumetric façade that maintains the balance between repetition and variation. Pergolas and other light-weighted and wooden elements form a second visual layer to model the volumes.

Thus, with simple techniques and means, the project resorts specially to the tectonic part of the art of architecture.

+++

Design Credits:


Architecture and interior design by CLAVEL ARQUITECTOS


Partners in Charge: Manuel Clavel Rojo / Luis Clavel Sainz

Photography: David Frutos (BISimages)

+++